Schaap en geit

Myiasis/maden

Huidmadenziekte

De vleesvlieg is de belangrijkste veroorzaker van Myiasis bij schapen. Deze vlieg wordt aangetrokken door zweet, urine en resten van uitwerpselen die zich in de wol van het schaap bevinden. Het vrouwtje van deze blauwgroene vleesvlieg is herkenbaar aan de metaalachtige glans. Ze legt haar eitjes op vervuilde vachtgedeelten (met name op de achterhand) en in wondjes (bijv. veroorzaakt door het scheren). Nadat de larven (maden) uit het eitje komen, ontwikkelen ze zich tot drie verschillende stadia waarna ze zich gaan verpoppen. De volwassen vliegen kunnen 5 dagen nadat ze uit de poppen zijn gekomen alweer eitjes leggen. Onder ideale omstandigheden (hoge temperatuur en luchtvochtigheid) komen de eerste maden al binnen 12 uur uit de eitjes. Uit onderzoek is bebleken dat er een familiare gevoeligheid bestaat van de schapen voor het aantrekken van de vleesvlieg.

De vleesvlieg veroorzaakt bij schapen een primaire Myiasis. Dit leidt in vele gevallen tot ernstige gevolgen voor de aangetaste dieren. De larven (maden) scheiden enzymen uit, dit kan leiden tot ernstige huidontstekingen. De schapen hebben veel pijn en verliezen gewicht. Daarnaast valt hun wol uit. In ernstige gevallen kan de aandoening zelfs dodelijk zijn.

Bij ons kunt u Clik Pour-On kopen, dit middel biedt 16 weken lang bescherming tegen Myiasis. Het middel wordt toegediend met een Pour-On pistool. Het wordt op de rug van het dier gespoten.

NB: het middel werkt alleen ter voorkoming van Myiasis. Als de dieren al aangetast zijn, is een behandeling met bijv. Neocidol noodzakelijk!