Verwerpers

Informatie over Brucellose

Omdat Nederland sinds 1999 de officiële status Brucellavrij heeft, worden niet meer alle rundveebedrijven routinematig onderzocht op Brucellose. Op zich hoeft dat een goede bestrijding niet in de weg te staan, mits alle verwerpers worden onderzocht. Het (verplichte) bloedonderzoek van verwerpers (100-260 dagen dracht), binnen 7 dagen na het verwerpen, is nu echter nog de enige methode voor het handhaven van de Nederlandse status.

Aandachtspunten bloedonderzoek verwerpers

  • Onderzoek van verwerpers kan veel informatie verschaffen over mogelijke infectieuze ziektes welke op een bedrijf voorkomen. Bij meer dan 2,5-4 % verwerpers op jaarbasis of bedrijfsproblemen is het verstandig om aanvullend onderzoek te doen
  • Het bloedonderzoek op Brucella abortus kan worden uitgebreid met onderzoek op afweerstoffen tegen de volgende vijf meest potentiële oorzaken: Neospora, BVD, IBR, Salmonella en Leptospira. Voor de extra onderzoeken betaalt de inzender alleen de onderzoekskosten.
  • Wanneer bedrijven deelnemen aan tankmelkabonnementen, wordt het bloed dat wordt ingezonden voor brucellose-onderzoek, kosteloos op die betreffende ziekte(-n) onderzocht. Dit geldt voor de tankmelkabonnementen voor IBR, Leptospira, Neospora en Salmonella.
  • Het ministerie LNV vergoedt de visite van de dierenarts, de uren, het materiaal en de verzend- en onderzoekskosten.

Onderstaande grafiek geeft een overzicht van de meest gevonden verwerpersoorzaken bij het onderzoek onderzoek van verworpen vruchten.

Infectieuze verwerpersoorzaken bij melkvee