De oudere kat

Verzorging van uw oudere kat

Huisdieren worden tegenwoordig veel ouder dan vroeger, dit geldt ook voor katten.

De gemiddelde kat wordt zo’n 14 jaar, met veel uitschieters. Een kat is erg snel volwassen, als ze 1 jaar is geweest staat dat in mensenjaren gelijk aan 15 jaar. Maar ze verouderen veel langzamer.

Binnen of buiten kat

Er wordt wel eens gesteld dat de binnenkat ouder wordt dan de kat die vaak buiten komt. Dit is niet altijd waar, de binnenkat is dan wel beschermd tegen verkeersongelukken, maar loopt door de beperkte ruimte kans op gewichtstoename. Wat, vooral als ze ouder worden, gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Gevolgen als diabetes en artrose.

Verandering in levensbehoeften

Zodra uw kat 10 jaar of ouder is wordt zij een senior kat. Er kunnen een aantal veranderingen optreden zoals een verminderd activiteitsniveau, waarbij het gewicht kan veranderen. En naarmate ze ouder worden zullen organen en de spijsvertering minder efficiënt functioneren. Ook kunnen ze ouderdomskwalen zoals nierfunctiestoornis, schildklier- en hartproblemen ontwikkelen. Slechter wordende zintuigen en een verhoogde bloeddruk horen ook bij het ouder worden.

Gevolgen van veroudering:

Net als bij mensen brengt leeftijd een aantal lichamelijke veranderingen met zich mee.

  • Een oudere kat is vaak minder actief; het spiervolume neemt hierdoor af, waardoor rennen, springen en klimmen lastiger wordt. Een gebrek aan lichaamsbeweging leidt echter weer tot stijve gewrichten.
  • Een oudere kat heeft vaak een verminderde eetlust omdat het reuk- en smaakvermogen afnemen. Ook kunnen er gebitsproblemen zijn die bijdragen aan moeilijker eten.
  • De darmwerking kan achteruitgaan waardoor voedingsstoffen minder goed door het lichaam worden opgenomen met gewichtsverlies als gevolg. Sommige oudere katten krijgen last van verstopping.
  • Een oudere kat heeft vaak minder dorst en loopt daarmee kans op uitdroging. Vooral als de kat nierproblemen heeft, vormt uitdroging een reëel gevaal.
  • Een oudere kat slaapt vaak lichter, maar wel vaker dan voorheen.
  • De conditie van de vacht van een oudere kat is vaak matig waardoor uw kat minder goed bestand is tegen de kou en regen.