KITTEN

Kitten


Hier vindt u de basis-informatie voor een vrolijke, gelukkige en natuurlijk een gezonde kitten!

Enten


Als kittens geboren worden, krijgen ze via de eerste moedermelk belangrijke antistoffen tegen verschillende ziekten.

De werking van deze stoffen verdwijnt na ongeveer 9 weken.

Op 9 weken moet er dus een enting gegeven worden om uw kitten te beschermen. Deze heeft de kitten vaak al gehad voordat hij bij u kwam.

Er volgt hierna nog één enting om er zeker van te zijn dat uw kitten goed beschermt is.9 weken
12 weken

Hierna jaarlijks vaccineren.

Enting

niesziekte en kattenziekte
niesziekte en kattenziekte

 

Niesziekte


Niesziekte is een zeer besmettelijke virusziekte. Het komt vrij veel voor en kan zeer hardnekkig aanwezig zijn. Een beginnende niesziekte gaat vaak samen met veel niezen. De ziekte uit zich in ontstekingen in de slijmvliezen van de voorste luchtwegen. Ogen gaan tranen, neuzen worden snotterig en er wordt veel geniest.

Katten die niesziekte hebben gehad zullen het virus levenslang bij zich dragen. Dit betekent dus ook dat ze andere katten kunnen besmetten! Op het moment dat het afweersysteem niet optimaal werkt, kan de niesziekte dus weer tot uiting komen. Vandaar dat de jaarlijkse vaccinatie zo belangrijk is: om het afweersysteem sterk te houden!

Kattenziekte


Kattenziekte is een zeer besmettelijke virusziekte, vooral voor de jonge kat.

Het virus kan zich snel verspreiden via besmette handen of kleding. Daarnaast is het virus zeer moeilijk weg te krijgen, een besmette ruimte kan nog lange tijd een risico vormen.

Symptomen zijn voornamelijk afwijkingen aan het maag-darmstelsel, denk hierbij aan veel braken en diarree. Door een verminderde afweer krijgt de poes hoge koorts, wordt sloom en kunnen andere infecties het ziektebeeld versterken. Het sterftepercentage is, vooral bij jonge katten, hoog. Het mag duidelijk zijn dat vaccineren niet overbodig is!

Groei en voeding


Kittens zijn vaak bijzonder actief. Al spelend verkennen ze de omgeving, doen een hoop indrukken op en ravotten met de gezinsleden. Naast deze energie moeten ze ook nog energie over hebben om te groeien.

Specific® heeft hier goed op ingespeeld door een goede kittenbrok te maken met een constante goede kwaliteit aan ingrediënten. Een goed verteerbare brok dat zorgt voor minder ruikende ontlasting en een gezonde huid en vacht. Ook minder afval en luchtjes in de kattenbak zijn een groot voordeel.

Een ongebalanceerde voeding kan grote gevolgen hebben. Hierbij is een gezond gewicht belangrijk, controleer dit dus regelmatig. Dat kan natuurlijk altijd op de dierenartsenpraktijk, gratis! Er zijn op de dierenartsenpraktijk gratis proefzakjes te verkrijgen.

Ontwormen


Een worminfectie is te voorkomen en te behandelen. Zeker bij kittens komen wormen voor, aangezien ze vaak al besmet zijn met wormen voordat ze zelfs geboren zijn. Ook kunnen ze besmet worden door het opeten van een besmette vogel of kunnen geïnfecteerd raken na het oplikken van een vlo.

Ontwormen is vooral belangrijk als er jonge kinderen in huis zijn, spoelwormen van de kat en de hond zijn namelijk besmettelijk voor de mens en kunnen gezondheidsproblemen geven. Verschillende middelen zijn verkrijgbaar zoals Milbemax®.1e ontworming
2e ontworming
3e ontworming
4e ontworming
5e ontworming
6e ontworming

 

Leeftijd

4 weken
6 weken
9 weken
12 weken
16 weken
24 weken

Hierna 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Indien u wormen in de ontlasting gezien hebt, dan na 10 dagen nogmaals ontwormen.

Chippen


De grootste angst van veel katteneigenaren is dat de kat wegloopt en niet teruggevonden kan worden. Helaas komt het veel voor dat gevonden katten niet teruggebracht kunnen worden naar hun baasje, omdat ze niet te identificeren zijn en zo in het asiel terecht komen. Dit is te voorkomen door middel van het laten inbrengen van een chip. Deze chip heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt onder de huid ingebracht. De chip wordt geregistreerd op uw naam, adres en telefoonnummer. De chip is af te lezen door een chipreader die elke dierenarts, dierenambulance en elk asiel heeft. Met een simpel telefoontje is uw kat zo weer thuis!

Mocht u uw kat meenemen naar het buitenland, dan is een chip zelfs verplicht. Evenals een Europees paspoort en een rabiësenting.

PetPlan zorgverzekering


Zelf bent u verzekerd tegen ziektekosten. Omdat het verplicht is, maar ook omdat u de noodzaak ervan inziet.

De medische behandeling van een uw dier kan soms tot hoge kosten leiden. Soms kan het leven van een dier zelfs afhangen van een financiële afweging. Een vreselijk dilemma.

Met PetPlan zorgverzekering kunt u een verzekering op maat afsluiten voor uw dier, zodat u deze nare afweging kunt voorkomen!

www.petplan.nl

Vlooien


Dit zijn bijzonder vervelende parasieten, zowel voor uw kitten als voor u.

Vlooien zorgen niet alleen dat uw kat last heeft van jeuk, maar kunnen ook lintworminfecties overdragen en bloedarmoede veroorzaken.

Vlooien kunt u bestrijden én voorkomen met spot-on pipetten van bijvoorbeeld Advantage® en Stronghold®. Vraag uw dierenarts of de assistente om een passend advies.

 
Dierenartsenpraktijk de Wolden, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting