GYNAECOLOGIE

Gynaecologie

 

 

 

 

 Fertiliteitsbegeleiding en drachtigheidsonderzoek

 

De Dierenartsenpraktijk de Wolden staat voor een professionele gynaecologische begeleiding van uw merrie. Door middel van echografie wordt de kwaliteit van baarmoeder en eierstokken beoordeeld en het juiste inseminatiemoment bepaald.  Inseminatie vindt plaats met vers, gekoeld, of diepvriessperma. Merries, te insemineren met vers sperma, kunnen bij u aan huis begeleid worden, mits u in bezit bent van een geschikte opvoelbox. De merries worden tijdens de hengstigheid om de 48 uur gecontroleerd om het geschikte inseminatie tijdstip te bepalen. Merries worden tussen de 16de en 18de dag  en op de 5 weken na inseminatie gecontroleerd op dracht. 

 

 

 

 

echobeeld 14 dagen dracht

 

 Echobeeld vruchtblaas: 14 dagen dracht

 

 

 

 

 

 

 

 

Vruchtbaarheidsproblemen


 

Wanneer u op het punt staat een fokmerrie aan te kopen is het raadzaam de voortplantingsorganen te laten onderzoeken. Naast een beoordeling van de uitwendige vorm van de geslachtsorganen worden door middel van echografisch onderzoek de baarmoeder en de eierstokken beoordeleeld op afwijkingen.

 

Bij vruchtbaarheidsproblemen kan een slijmmonster genomen worden en  in een laboratorium direct een bacteriologisch  onderzoek worden ingezet. Bij bacteriegroei wordt een gevoeligheidsbepaling gedaan, waardoor de veroorzakende bacterie gericht aangepakt kan worden. Weefselonderzoek van de baarmoederwand (biopt) kan aanvullende informatie leveren.

 

 

 

 

 

Gynaecologische operaties


 

 Merries, waarvan de vulvalippen niet mooi op elkaar aansluiten, kunnen lucht aanzuigen. Bij deze merries kan de vulva chirurgisch gedeeltelijk worden dichtgezet (Caslick). Soms is een uitgebreidere operatie nodig om besmetting van de vagina met mest te voorkomen (Benesch).

 

 dichtgezette vulva

 

 

 

 

 

 

 

 

Voedingsadviesen rondom drachtige merries

 


 

 

Een uitgebalanceerd dieet is van groot belang voor merrie en veulen. specifieke voeding verkrijgbaar via uw dierenarts,voldoet aan de verhoogde behoefte aan eiwit, koper, vitamine E en selenium gedurende de dracht en lactatie. Dit is de basis voor een optimale groei van het veulen, goede biestvoorziening en voldoende melkproductie. door deze voeding te combineren met een voldoende hoeveelheid ruwvoer wordt de kans op darmklachten verminderd en helpt u problemen rond het spenen (bv. maagzweren) te voorkomen. 

 

Neem contact met ons op voor een passend rantsoen-advies voor uw merrie en veulen!  Tel: 0528-371291

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Dierenartsenpraktijk de Wolden, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting