VLOOIEN

Vlooien


 

Kriebels!
Het lezen over vlooien is vaak genoeg om de meeste mensen kriebels te bezorgen.

Er zijn wereldwijd ongeveer 2.200 verschillende vlooiensoorten. De meest voorkomende hiervan is de kattenvlo. De kattenvlo is voor ongeveer 70% verantwoordelijk van de vlooienbesmettingen.
Zoals de naam misschien doet denken, voelt de kattenvlo zich niet alleen thuis bij een kat, maar ook bij honden, konijnen, cavia's en zelfs mensen. De officiële benaming voor de kattenvlo is Ctenocephalides felis. De hondenvlo bestaat ook, deze is 2 keer zo groot als de kattenvlo, maar komt in Nederland nog maar weinig voor. De officiële benaming voor de hondenvlo is Ctenocephalides canis.vlo

Vervoer
Vlooien zijn parasitaire insecten. Dat betekent dat ze leven van andere dieren of mensen door bloed te zuigen. Vlooien zijn ongeveer 1 tot 3 mm groot en hebben goed ontwikkelde achterpoten. Dit stelt ze in staat om flinke afstanden te springen (tot 100 keer hun eigen lengte, honderden sprongen per uur en dit kunnen ze dagenlang volhouden) van gastheer tot gastheer.
Door het springen van gastheer naar gastheer kunnen virussen, bacteriën en schimmels makkelijk overgebracht worden.

Overleven en jeuk
De vlo voelt zich het meest thuis in de dikke vachten van onze huisdieren, toch is een mensenbeen ook aantrekkelijk voor ze.

Ze blijven in leven door bloed te zuigen, dit is hun voedsel. Het bloed wordt uit een oppervlakkig vaatje van de gastheer gezogen. Om te voorkomen dat het bloed gaat stollen, spuugt de vlo wat speeksel waarin een bepaald eiwit zit. Dit speeksel is de boosdoener van jeuk! Een vlooienallergie komt hier vandaan.

Ontlasting die de vlooien produceren kunnen gezien worden als zwarte puntje in de vacht van uw huisdier.

Cyclus
De levenscyclus van de vlo duurt ongeveer 3 tot 6 weken, maar is erg afhankelijk van het klimaat. Is het warm (boven de 36°C) of is de luchtvochtigheid laag (minder dan 50%),dan vertraagt de cyclus of stopt zelfs.

cyclus vlo

De levenscyclus kent 4 stadia: vlo, ei, larve en pop.

Vlo
Het meest zichtbaar is de volwassen vlo. De volwassen vlo bestaan uit mannetjes en vrouwtjes, de vrouwtjes zijn het grootst.

Ei
De gastheer van de vlo is naast voedselbron  tevens de plek om eitjes (elk ongeveer 0,5 mm) te leggen. Na de paring kan een vrouwtje tot 40/50 eieren per dag produceren. Na  1 tot 10 dagen komen ze uit.

Larf
Na 2 tot 4 dagen komen uit de eitjes larfjes. Deze zijn ongeveer 2 mm lang . De larfjes zijn lichtschuw en kruipen dus ook weg voor het licht. Zodoende kan je ze ook vaak vinden in kieren, vloerbedekkingen en tapijten. De larven vervellen 3 keer.

Pop
De volwassen larven (nu ongeveer 5 mm) omhult zich in een plakkerige cocon en verpoppen. Hierin kunnen ze maanden in overleven. De jonge vlo komt onder invloed van trillingen of bijvoorbeeld stijging van de omgevingstemperatuur vrij uit de cocon.


Behandelen
Voor het voorkomen en behandelen van honden en katten met vlooien, zijn verschillende preparaten bij de dierenarts te verkrijgen. Bijvoorbeeld  Frontline®, Advantage®, Effipro® en Stronghold®. Informatie kunt u krijgen bij uw dierenarts of bij de assistente.

 

Vlooien zijn een veel voorkomend probleem en kunnen ook voor andere
problemen zorgen zoals wormen en allergie. Veel mensen zijn zich er
niet van bewust dat hun huisdier last heeft van vlooien. Hier kunt u
lezen waar u op moet letten en wat u eraan kunt doen.

Vlooien zijn parasieten. Dit houdt in dat ze leven van andere organismen, zonder dat de gastheer er profijt van heeft.
De gastheren zijn uw honden katten en alle andere dieren met een vacht.

De meest voorkomende vlooien zijn de katten- en hondenvlo. Hiervan is de kattenvlo verreweg het grootst in populatie. De mensenvlo komt in Europa vrijwel niet voor. Helaas maakt de kattenvlo geen verschil tussen hond en kat en bij gebrek aan beter zal een vlo ook andere zoogdieren te grazen nemen.


Wie kan besmet zijn met vlooien?

Het zijn voornamelijk honden en katten
die door vlooien belaagd worden, maar ook bv konijnen en ratten zijn de dupe.
Alle dieren met een vacht kunnen vlooien hebben. Vlooien hebben uiteraard wel
voorkeur. Vooral vossen, egels en eekhoorns hebben er heel veel. Bij gebrek aan
beter (of veel honger) kunnen zelfs mensen door vlooien worden gebeten, wat voor
veel jeuk kan zorgen.

Hoe raak je besmet met vlooien?

Dit is vrij eenvoudig. Een hond kan een andere hond tegen komen in het park of er loopt een kat buiten. Vlooien kunnen soms wel een meter ver springen! Ook kunt u zelf een larve van een vlo onder uw schoenen mee naar huis nemen, of een passerende hond langs uw voordeur. Belangrijk zijn ook (her)besmetting door vlooien op favriete speel- en ligplekken, ook binnenshuis!

Vlo uitvergroot

Hoe zie ik dat mijn huisdier vlooien heeft?

De vlooien zelf leven op het dier, de eitjes, larven en cocons leven in de omgeving van het dier. In uw huis dus. Vlooien leven op het dier om zich van bloed te voorzien en eitjes te leggen. Het zoeken van een geschikt bloedzuigplekje en het voeden zelf (15 sec.) hoeft niet meer dan 15 minuten te duren.

Een goede indicatie zijn de vlooienpoepjes. Dit zijn zwarte korreltjes die tussen de haren van uw huisdier liggen. Veel mensen denken dat dit de eitjes zijn. Als u zo’n korreltje op een nat vel witpapier legt, ziet u het vanzelf rood worden. Dit is onverteerd bloed. Met een vlooienkammetje is goed te zien of er veel vlooienpoep aanwezig is tussen de haren, maar pas op! U kunt zo zelfs vlooien vangen. Zet een bakje met zeepsop klaar,zodat u ze kunt verdrinken.

 

Cyclus en leefwijze van de vlo

Een vlo leeft op het dier om zich te voeden en eitjes te leggen. Hij voedt zich met bloed, dat uit een klein vaatje in de huid wordt gezogen. Om te voorkomen dat het bloed stolt, spuugt de vlo wat speeksel in de huid. Dit speeksel is de boosdoener, die voor de jeuk zorgt.

Zonder bloed kan een vlo maar een aantal dagen leven. Het mannetje en vrouwtje paren en al na 1 dag kan het vrouwtje eitjes leggen. Voor het leggen moet het vrouwtje nog een bloedmaaltijd nuttigen. Ze kan wel 50-100 eitjes per dag leggen!! De eitjes zijn wit, heel klein en heel
glad, ze vallen vanzelf van uw dier op de grond.

Na enkele dagen komt uit het eitje een larve. Deze verstopt zich in spleten en kieren. Daar groeit hij door het eten van vlooienpoep en huidschilfers. Na 5 vervellingen spint de larve een cocon. In deze cocon, waar hij verpopt tot vlo, kan een pop wel een half jaar overleven. Door trillingen komt de vlo uit de cocon en zal direct op zoek gaan naar een gastheer voor een bloedmaaltijd.

Met gunstige omstandigheden kan deze cyclus in 10 dagen rond zijn! Het kan ook tot wel 18 maanden duren! Gunstige omstandigheden zijn vocht en warmte. Dus zeker in de zomer zien we veel vlooien. Maar in de winter staat de verwarming aan, dus is het voor de vlo ook lekker warm. En bovendien kan een vlo zich al voortplanten bij een temperatuur boven de 10 graden!

Een vlo onder de microscoop. De 3 eitjes zijn goed zichtbaar

 

Wat voor schade richt een vlo aan?

Een vlo zorgt voor jeuk. Elke beet jeukt een aantal dagen. Als het dier maar genoeg krabt en bijt zorgt dit voor kale, geïrriteerde plekken, soms worden het wondjes en korsten. Bij katten kan het ook een probleem geven met haarballen, omdat ze zichzelf veel likken door de jeuk.

Sommige dieren hebben een vlooienallergie. Ze kunnen dan wel 6 weken jeuk hebben van enkele beten! Dit is een heel vervelend probleem, maar kan goed verholpen worden door een goed, doeltreffend antivlooienmiddel.

Een vlo is ook een verspreider van lintworm. Een lintworm (levend in de darmen van een dier) laat steeds stukjes van zijn lichaam los, dit zijn segmenten. Deze komen via de anus naar buiten en vallen op de grond en/of blijven in de haren naast de anus plakken. Ze kunnen dan nog bewegen, later verdrogen ze en zien ze eruit als een kleine rijstkorrel. De segmenten bevatten vele lintwormeitjes. Een vlooienlarve eet stukjes segment op die in huis of op straat liggen. De lintwormeitjes ontwikkelen zich tot larve en deze vestigt zich in het spierweefsel van de vlooienlarve. De vlooienlarve groeit en verpopt zich en wordt vlo, de lintwormlarve nog bij zich dragend. De vlo prikt
een kat en deze kat heeft jeuk en likt en bijt op die plek. Daarmee likt de kat ook de vlo op. In het spijsverteringstelsel komt de larve vrij en ontwikkelt zich tot volwassen lintworm. De cirkel is rond: de nieuwe lintworm gaat weer segmenten met eitjes produceren. Vaak zijn lintwormen met tientallen tot zelfs wel honderdtallen in de darmen aanwezig. Ze worden 10 cm tot 70 cm lang.

 

Vlooien, wat nu?

Als u of de dierenarts vlooien heeft geconstateerd, is het verstandig om er wat tegen te doen. Niet alleen de jeuk bij uw huisdier, maar ook de besmettingskans op lintworm moet bestreden worden.

 

 

Een goede vlooienbehandeling is hygiënisch en voorkomt wormen!

 
Dierenartsenpraktijk de Wolden, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting