VAKANTIE

“Vakantie: ook leuk voor uw huisdier?!”

 

                                                                                                                      vakantiehond
Het is weer zomer! De meeste vakanties zijn geboekt. Ook onze huisdieren gaan steeds vaker mee naar het buitenland.

Als je huisdier mee gaat op vakantie..
Is het goed om vooraf bij je vakantieadres te informeren of huisdieren
welkom zijn. Vraag dan ook meteen naar de regels voor hun aanwezigheid.
Bij een reis naar het buitenland moet je rekening houden met de reisduur,
het klimaat en de conditie van je huisdier. Sommige huisdieren kunnen
bijvoorbeeld niet tegen autoreizen of te hoge temperaturen. Houd er
rekening mee dat sommige dieren erg aan huis gehecht zijn; die doe je geen
plezier met een uitstapje naar het buitenland.


Wettelijke eisen
Voordat je je dier mee de grens over mag nemen, moet het voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Deze kunnen per land verschillen.
Voor het reizen met honden, katten en fretten binnen de EU gelden sinds 3 juli 2004 de volgende eisen:

  • Alle honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland.
  • Alle honden, katten en fretten moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Over het algemeen moet de inenting tegen hondsdolheid minstens 21 dagen vóór de reis worden toegediend. Sommige landen eisen dat deze vaccinatie nog eerder wordt gegeven. Voor dieren die jonger zijn dan drie maanden op het moment dat de reis begint, gelden meestal afwijkende regels.
  • Eigenaren zijn verplicht een identificatie bij hun dier te laten aanbrengen. Vergeet niet het chipnummer en je adresgegevens bij een databank te laten registreren voordat je op vakantie gaat.
  • Sommige landen eisen een bloedafname een aantal maanden voor vertrek. Om welke landen dit gaat enoverige invoereisen, kunt u op de website van de LICG meer informatie vinden: www.lig.nl → dier en vakantie →invoereisen per land.

 

Aanhouden
Neem geen risico, zorg dat je paspoort en transportpapieren in orde zijn. Want de douane kan uw dier aanhouden om in quarantaine te zetten en zelfs beslissen het dier terug te sturen naar land van herkomst.
 

Let op!
Niet alle hondenrassen mag je zomaar op vakantie meenemen. Er zijn landen die extra eisen
stellen aan het reizen met honden van bepaalde rassen. Sommige landen verbieden zelfs
bepaalde hondenrassen. In een aantal landen wordt de eigenaar verzocht zijn hond te
muilkorven en aan de lijn te houden.
Vergeet niet te kijken naar de eisen die gelden in de landen waar je met de auto doorheen
rijdt! Houd er rekening mee dat de eisen per land wel eens veranderen.
 

Als je huisdier niet mee gaat op vakantie..
Dan kunt u kiezen voor een thuisoppas, u brengt uw dier naar een bekende of naar een pension. Als u kiest voor een pension, zijn er een aantal dingen waarop u moet letten:

  • - Entingen: minimaal 7 dagen van te voren. Hond; parvo/hondenziekte-enting. Kat; katte- en niesziekte enting
  • - De meeste pensions eisen ook een enting tegen Kennelhoest (hond). Zorg dus dat u deze entingen in orde heeft.
  • - Tijdig reserveren en het liefst een keertje “proefdraaien.” Dit zodat het dier kan kennis maken met een nieuwe omgeving en u kunt kijken of alles naar wens is. Is dat het geval, dan kunt u met een gerust hart op vakantie gaan.
  • - Het paspoort van het dier hoort bij het dier, dus deze wordt aan de pensionhouder afgegeven.
  • - Chip, deze moet geregistreerd zijn.

Voor adressen kunt u terecht op www.dibevo.nl www.dierbaar.nl of www.vakantieoppas.nl.

Besmettelijke ziekten
Over de grens komen besmettelijke ziekten voor. Teken, muggen en zandvliegjes zijn vaak de boosdoeners.
In de landen rond de Middellandse Zee is het risico op besmetting het grootst.

Teken:

 

De ziekte van Lyme
Deze aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie.
Meestal ontstaat na 3 weken een rode plek waar de teek zich heeft vastgebeten. Na enkele weken tot maanden kunnen dan ziekteverschijnselen van het zenuwstelsel, hart of gewrichten ontstaan.

 

Babesiosis
Oftewel tekenkoorts. De eencellige parasiet Babesia huist in de speekselklieren van de teek. Als de teek zuigt, zal pas na 2-3 dagen de parasiet overgaan naar het dier. Eenmaal daar vernietigt de Babesia de rode bloedcellen. Na een incubatietijd van enkele dagen tot een paar weken treden de eerste ziekteverschijnselen op. Het dier krijgt koorts, wordt sloom en
krijgt een sterk verminderde eetlust. Slijmvliezen worden bleekgeel en de urine kleurt rood-bruin door afbraak van rode
bloedcellen.
 

Ehrlichiosis
Een microscopisch kleine parasiet die witte bloedcellen aantast veroorzaakt deze aandoening. Door vermindering van witte bloedcellen, zal het geïnfecteerde dier vatbaarder worden voor infecties. De meeste dieren vertonen binnen 3 maanden na terugkeer uit het buitenland de eerste verschijnselen: In de acute fase: binnen 3 weken na infectie, koorts, lymfeknoop-zwellingen, bloedingen en vermageren. Chronische fase: bloedingen, vocht onder de huid, ernstige darmklachten en gewrichtsontstekingen.Verloop: Meestal fataal, de vooruitzichten verslechteren naarmate de ziekte chronischer wordt.


Muggen:

Hartwormen
Gevaarlijke wormensoort. Deze vestigt zich namelijk in hart en longslagaderen, waar zij hartfalen veroorzaakt, vaak gevolgd door de dood. Wanneer een besmette mug het dier bijt, geeft hij de larven van de worm door die door het lichaam trekken. Hun eindbestemming bereiken ze na ongeveer 4 maanden. Daar worden ze volwassen wormen, die op hun beurt larven gaan uitscheiden. Deze kunnen ongeveer 2 jaar overleven in de bloedsomloop.
Het besmette dier laat vaak pas problemen zien in een ernstig stadium van de ziekte. Dit kan 3 tot 5 jaar na besmetting zijn. Enkele verschijnselen: hoesten, vermoeidheid, bloedarmoede en moeizaam ademen. Behandeling: is een lang en riskant proces, zowel levende als stervende hartwormen kunnen namelijk zorgen dat het dier in shock raakt of een embolie krijgt. Tijdens behandeling is een strenge controle en geringe activiteit genoodzaakt. Zelfs na
een doeltreffende behandeling kan het dier komen te overlijden. Laat het duidelijk zijn dat preventie erg belangrijk is!


Zandvliegjes:

Leishmania
Wordt veroorzaakt door een parasiet. Zandvliegjes zijn kleine, behaarde, stekende insecten die in de avond en nacht actief zijn en bloedzuigen bij zoogdieren. Besmetting vindt plaats tijdens het bloedzuigen en de ziekte ontwikkelt zich sluipend. Er zijn verschillende Leishmania parasieten die elk andere problemen veroorzaken.

Voorkomen/preventie

Er zijn een aantal middelen om beschermd op vakantie te kunnen gaan.
De Scalibor® protectorband, is werkzaam na 10 dagen en geadviseerd wordt om 14 dagen voor vertrek de band om de hals van de hond te doen. De werkzame stof verspreidt zich via de talgklieren over het gehele lichaam, maar komt niet in de vacht terecht. Is 5-6 maanden werkzaam zowel tegen teken als zandvliegjes en ook tegen muggen.
De Scalibor® shampoo, werkt 10 dagen lang. Handig als overbrugging aangezien de protectorband pas na 10 dagen werkt.
Prac-tic®, druppels in pipetvorm. Doodt teken binnen 48 uur en vlooien binnen 24u. Werkzaamheid: 4 weken.
Frontline spot-on-kat, druppels in pipetvorm, doodt vlooien en teken. Werkzaamheid: 4 weken.
Milbemax®, ontworming in tabletvorm. Bestrijdt behalve de meest voorkomende wormsoorten ook hartwormen,vossenlintworm en andere wormsoorten die in subtropische gebieden voorkomen. Behandeladvies voor preventie vossenlintworm en hartworm:
Verblijf in risicogebied 1-28 dagen: op dag van thuiskomst + herhalen maand na thuiskomst. Verblijf > 28 dagen in risicogebied: starten op dag 28, daarna maandelijks + herhalen maand na thuiskomst.
Stronghold®, druppels in pipetvorm. Bestrijdt behalve vlooien, oormijt, bijtende luizen en spoelwormen ook hartwormen.
Om Stronghold® preventief tegen hartwormen te gebruiken dient u op de 1e vakantiedag de eerste ampul toe te dienen. Dit dient maandelijks herhaald te worden. Bij terugkomst in Nederland dient uw huisdier nog minimaal 30 dagen bescherming te hebben tegen de hartworm.
Voor het gebruik van Stronghold® tegen de overige hierboven genoemde parasitaire aandoeningen, is over het algemeen een maandelijks terugkerende behandeling afdoende.

Dan op reis!

Zorg er voor dat je huisdier goed voorbereid op reis gaat. Onthoud dat je dier tijdens de vakantie met allerlei veranderingen te maken krijgt. Een vreemde plek, ander klimaat en mogelijk een ander tijdschema. Het is dan ook aan te raden het eigen voer mee te nemen, plotseling wisselen van voer kan tot maag-darmklachten leiden. Als uw huisdier medicijnen nodig heeft, zorg er dan voor dat u voldoende bij zich heeft.


Maak een checklist
Voordat u vertrekt doet u er verstandig aan een checklist te maken. Hierop zet u de dingen die niet vergeten mogen worden. Zoals het paspoort, vervoersdocumenten en bijvoorbeeld het eigen voer.

Met de auto
Als uw huisdier niet gewend is aan reizen met de auto, is het verstandig met korte ritjes te beginnen. Zorg voor een veilige plek in de auto, in sommige landen is een reiskennel of hondengordel verplicht. Laat je huisdier daar ook aan wennen. Zet het  niet op de bijrijderstoel als daar een airbag zit. Voor katten geldt dat ze zich vaak het prettigst voelen in een kattenkennel, dit is vaak ook de veiligste oplossing.Tijdens de autorit mag het niet te warm worden, zorg voor voldoende luchtinlaat, maar laat uw huisdier niet met de kop uit het raam als u rijdt. Op de ramen kun je zonwering doen: zo houd je de zon uit de auto. Stop regelmatig om je huisdier te laten drinken. Laat je dier nooit zonder toezicht achter in de auto. De temperatuur kan binnen een paar minuten oplopen tot meer dan 50°C, zelfs in de schaduw! Bedenk ook dat de zon draait: een auto die eerst in de schaduw stond, kan na een tijdje volop in de zon staan!


Twee uur rijden – een kwartier rust
Als je hond meegaat, stop dan om de twee uur om het dier even uit te laten. Ook een kat, fret of ander dier heeft op tijd een rustpauze nodig. Als je je dier moet uitlaten, maar dit onderweg niet mogelijk is, kun je de reis beter in kortere stukken opdelen. Voer je huisdier op de normale tijden en neem vers water mee. Op sommige vakantiebestemmingen is kraanwater niet geschikt om te drinken. Als je huisdier niet tegen autorijden kan, maak dan geen lange autoritten. Kan het niet anders, overleg dan tijdig met de dierenarts, want er zijn hulpmiddelen tegen reisziekte te verkrijgen.

Vliegtuig
Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, is het mogelijk om je huisdier mee te nemen. Als je vanaf Schiphol vliegt, moet je je huisdier van tevoren afgeven bij het dierenhotel van KLM Cargo. Hier wordt hij opgevangen door speciaal opgeleide dierenverzorgers. Je huisdier verblijft tijdens de vlucht in een speciaal gedeelte van het vliegtuig en is daar in prima handen. Voor meer informatie over het vervoer van je hond of kat met het vliegtuig kun je terecht op de website van KLM Cargo.

Lekker op het water
Veel honden vinden het heerlijk om met hun baas mee het water op te gaan. Bereid je hond daar wel op voor. Laat het dier om te beginnen eens snuffelen aan boord en maak eerst een paar kleine tochtjes, totdat het zich veilig voelt. Als je van plan bent om de zee op te gaan, is er meer training nodig.

Zwemvest
De meeste honden kunnen zwemmen, maar als je hond overboord valt, is het niet altijd makkelijk om hem snel weer uit het water te halen. Geef je hond daarom een zwemvest. De vesten zijn er voor diverse gewichten te koop.

Lange afstandswandelingen
Als u van plan bent om een wandelvakantie te houden samen met uw hond, is het verstandig goed te trainen vooraf. De routes die je wilt gaan lopen moet je vooraf even bekijken om rustplekken uit te kiezen. Ook moet je regelmatig de voetzolen van je viervoeter controleren, ze lopen snel scheurtjes op en dat is erg pijnlijk. Er zijn speciale schoentjes voor dit soort gelegenheden.

Op de plek van bestemming
Zorg ervoor dat uw hond of kat niet kan ontsnappen. Gebruik bijvoorbeeld een bench of kooi om je huisdier veilig in te laten verblijven.
Denk ook aan het klimaat, voor fretten bijvoorbeeld kunnen temperaturen boven de 30°C dodelijk zijn. Let erop dat je dier het niet te warm krijgt. Vooral niet-behaarde delen van een dier en dieren met een witte vacht zijn gevoelig voor zonlicht. Zorg voor schaduw, bijvoorbeeld door een parasol neer te zetten en voor vers drinkwater. Als je huisdier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch oververhit raakt, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk af te koelen met water of natte doeken. Geef hem voorzichtig kleine beetjes te drinken en neem onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Alles goed?
Controleer tijdens je vakantie iedere dag of je huisdier lekker in zijn vel zit. Eet en drinkt hij voldoende? Is zijn ontlasting normaal? Ziet hij er gezond uit? Hoe is zijn gedrag? Bij twijfel over de gezondheid van je dier, is het verstandig een plaatselijke dierenarts om advies te vragen.

Laat zwerfdieren met rust!
Wie kent het niet: dat zielige jonge katje dat voor de deur van je vakantiehuisje staat te miauwen om eten. Of die aandoenlijke pup die iemand op de plaatselijke markt aan je wil verkopen. Of die schurftige hond die overduidelijk jongen heeft en steeds schichtig voorbij komt lopen. Als dierenliefhebber wil je daar natuurlijk het liefst wat aan doen. Toch is ons advies: hoe schattig of zielig deze dieren ook lijken, neem nooit dieren uit het buitenland mee naar huis!

Want..
Dieren die afkomstig zijn uit het buitenland kunnen bacteriën, schimmels, virussen, parasieten en levensbedreigende ziekten voor Nederlandse huisdieren met zich meedragen. Sommige ziekten komen in Nederland niet of nauwelijks voor. Daardoor zijn Nederlandse dieren veel gevoeliger voor besmetting! Deze dieren hebben vaak ook last van socialisatie problemen, ze weten niet om te gaan met veranderingen en blijken vaak agressief gedrag te vertonen. Het is niet zeldzaam dat, eenmaal in Nederland, een zwerfdier al gauw in het asiel belandt.

Als u toch een zwerfdier een goed thuis wilt geven kunt u het beste contact opnemen met een hulpstichting.

 
Dierenartsenpraktijk de Wolden, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting