PUPPY
PUPPY

Enten
Ontwormen
Teken
Vlooien
Chippen
Groei en voeding
Petplan Zorgverzekering
Puppybegeleiding

Enten


Als pups geboren worden, krijgen ze via de eerste moedermelk belangrijke antistoffen tegen verschillende ziekten. De werking van deze stoffen verdwijnt na ongeveer 6 weken. Op 6 weken moet er dus een enting gegeven worden om hem te beschermen. Deze heeft de pup vaak al gehad voordat hij bij u kwam.

Er volgt nu een korte reeks van entingen en dan komt het entschema er als volgt uit te zien:

leeftijd                   enting

1e 6 weken           puppy enting
2e 9 weken           cocktail enting

3e 12 weken         cocktail enting


Aanvullende entingen tegen kennelhoest en rabiës (hondsdolheid) zijn soms verplicht. Bijvoorbeeld als u met uw hond naar een show gaat, hij naar een pension gaat, cursus gaat doen of als hij meegaat naar het buitenland.

Als u op bezoek gaat bij uw dierenarts voor een enting, dan zal hij/zij de gezondheidsstatus van de hond onderzoeken. We kijken bijvoorbeeld de vacht na, maar ook de ogen, oren, de conditie van de pup, luisteren naar hart en longen en kijken het (melk)gebit na. Dit is om toekomstige problemen te voorkomen zoals bijvoorbeeld melktandjes die blijven zitten.

 


Ontwormen


Een worminfectie is te voorkomen en te behandelen. Zeker bij pups komen wormen voor, aangezien ze vaak al besmet zijn met wormen voordat ze zelfs geboren zijn. Ook kunnen ze besmet worden door andere honden, doordat ze iets van straat eten of kunnen geïnfecteerd raken na het oplikken van een vlo.

Ontwormen is vooral belangrijk als er jonge kinderen in huis zijn, spoelwormen van de hond en kat zijn namelijk besmettelijk voor de mens en kunnen gezondheidsproblemen geven. Verschillende middelen zijn verkrijgbaar zoals Dolthene® en Milbemax®.

leeftijd

1e ontworming            2 weken
2e ontworming            4 weken
3e ontworming            6 weken
4e ontworming            8 weken

Hierna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Vanaf een leeftijd van een half jaar: 4 keer per jaar ontwormen.  Indien u wormen in de ontlasting tegen bent gekomen, na 10 dagen nogmaals ontwormen.Teken


Teken zijn de overdragers van de Ziekte van Lyme bij zowel dier als mens. Ook Babesiosis (tekenkoorts) wordt overgedragen bij honden door teken en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben! Gelukkig zijn niet alle teken schadelijk, maar het moge duidelijk zijn dat uw hond geen risico moet lopen.

Teken kunt u verwijderen met een speciaal tekenpincet en preventief kunt u uw hond een Scalibor-band® omdoen of de Prac-tic spot-on® gebruiken. Verschillende middelen zijn verkrijgbaar.

 


Vlooien


Dit zijn bijzonder vervelende parasieten, zowel voor uw pup als voor u. Vlooien zorgen niet alleen dat uw hond last heeft van jeuk, maar kunnen ook lintworminfecties overdragen en bloedarmoede veroorzaken.

 

Vlooien kunt u bestrijden én voorkomen met spot-on pipetten van bijvoorbeeld Frontline-Combo®, Advantage® en Stronghold®.Chippen


De grootste angst van veel hondeneigenaren is dat de hond wegloopt en niet teruggevonden kan worden. Helaas komt het veel voor dat gevonden honden en ook katten niet teruggebracht kunnen worden naar hun baasje, omdat ze niet te identificeren zijn en zo in het asiel terecht komen. Dit is te voorkomen door middel van het laten inbrengen van een chip. Deze chip heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt onder de huid ingebracht.

 

De chip wordt geregistreerd op uw naam, adres en telefoonnummer. De chip is af te lezen door een chipreader die elke dierenarts, dierenambulance en elk asiel heeft. Met een simpel telefoontje is uw hond zo weer thuis!

Mocht u uw hond meenemen naar het buitenland, dan is een chip verplicht. Evenals een Europees paspoort en een rabiësenting.Groei en voeding


Puppy's zijn vaak bijzonder actief. Al spelend verkennen ze de omgeving, doen een hoop indrukken op en ravotten met de gezinsleden. Naast deze energie moeten ze ook nog energie over hebben om te groeien.

 

De groei van de verschillende rassen verloopt ook verschillend. Een kleine hond is bijvoorbeeld eerder uitgegroeid dan een grote. Hierdoor is er ook een verschillende voedingsbehoefte. Hill's® heeft hier goed op ingespeeld met een constante goede kwaliteit aan ingrediënten en een goede puppybrok gemaakt voor de verschillende honden. Een ongebalanceerde voeding kan grote gevolgen hebben. Hierbij is een gezond gewicht belangrijk, controleer dit dus regelmatig. Dat kan natuurlijk altijd op de dierenartsenpraktijk, gratis!

Er zijn op de dierenartsenpraktijk gratis proefzakjes te verkrijgen speciaal voor elke soort en maat pup.PetPlan zorgverzekering


Zelf bent u verzekerd tegen ziektekosten. Omdat het verplicht is, maar ook omdat u de noodzaak ervan inziet.

 

De medische behandeling van een uw dier kan soms tot hoge kosten leiden. Soms kan het leven van een dier zelfs afhangen van een financiële afweging. Een vreselijk dilemma. Met PetPlan zorgverzekering kunt u een verzekering op maat afsluiten voor uw dier, zodat u deze nare afweging kunt voorkomen! www.petplan.nl


Puppybegeleiding


Komt u naar onze gratis puppybegeleiding? Dit is een maandelijkse afspraak met de assistente waarbij uw pup in ontwikkeling gecontroleerd wordt en u al uw vragen en verhalen kwijt kunt. Onze assistentes mogen niet alle medicijnen zonder voorschrift afgeven. Graag hiervoor uw begrip.

 


 


 


 
Dierenartsenpraktijk de Wolden, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting